• Dogajanje med polčasom, Radgona 2014
  • Člani 2019/20
  • Člani 2021/22
  • MDA 2019/20
  • Ekipa 2016/17 - pokal zmaga
  • Kadeti 2019/20
  • Starejši dečki 2021/22
  • Člani 2022/23
  • Polne tribune

Prispevki

Regularnost prvenstva v 2. DRL ?

Ob koncu sezone 2017/18 v 2. državni rokometni ligi za moške (za večino ekip sta do konca samo še 2 kroga) se pojavlja vprašanje o regularnosti celotnega prvenstva. Rokometni klub Pomurje, ki se še vedno bori za napredovanje, je bil namreč oškodovan na najbolj pomembni tekmi prvenstva.


Zadetek RK Pomurja, ki ni bil "priznan" s strani uradni oseb, medtem, ko sta sodnika gol priznala

Na tekmi 13. kroga v 2. DRL med RK Ajdovščina in RK Pomurje, ki je bila odigrana 10.2.2018 ob 18:00 v Športni dvorani Police v Ajdovščini je prišlo do grobe kršitve materialni pravil, ki je direktno vplivala na rezultat in potek omenjene rokometne tekme.

Na omenjeni tekmi, ki je dostopna na spodnji povezavi na YouTube kanalu RZS je okrog 15. minute prišlo do zadetka ekipe RK Pomurje (čas na posnetku 21:27), ki pa ni bil zabeležen v zapisniku.
Pri rezultatu 3:7 tako ni bil zabeležen zadetek iz nasprotnega napada ekipe RK Pomurje (igralec s številko 23 Kozelj Vasja), ki bi povišal rezultat na 3:8, kljub temu, da se iz reakcije sodnika na posnetku nedvoumno vidi, da je bil zadetek priznan.
Zadetek tudi ni bil pripisan nobenemu drugemu igralcu, kar bi se lahko zgodilo, saj so vsi ostali zadetki na tekmi pravilno zapisani.
Ne zabeležen zadetek je nedvoumno vplival na rezultat in s tem na sam potek tekme, kljub končni zmagi domače ekipe z 27:24.

Vodstvo RK Pomurja si je ogledalo celotni posnetek tekme in ugotovilo, da omenjen zadetek igralca RK Pomurje Vasje Kozelja ni bil zabeležen v uradnem zapisniku.

Celotni posnetek je na naslovu https://www.youtube.com/watch?v=Y_rh5PRATKI&t=1215s

Za enostavnejšo analizo smo v Rokometnem klubu Pomurje pripravil tudi izsek spornih trenutkov tekme med 13. in 20. minuto, kjer se po vsakem dogodku prikaže zapis v uradnem zapisniku tekme.
V nekaj manj kot 12. minutnem posnetku je vidno, da omenjen zadetek ni bil zapisan v zapisniku.
Posnetek si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=dGt9VyjvloY&t=4s

Tudi z zapisnikom tekme je bilo nekaj "narobe" in ga ni na Infostatu. Zato si ga lahko pogledate tukaj.

Rokometni klub Pomurje se je, po pregledu posnetka, najprej pritožil komisarju 2. DRL, ki je pritožbo zavrnil kot prepozno (vsaka pritožba zoper tekmo se mora napovedati takoj po koncu tekme, preden je zapisnik zaključen). Podobno so ugotovili tudi na drugi stopnji, Arbitražni komisiji, ki se z samo vsebino pritožbe sploh niso ukvarjali.

Rokometni klub Pomurje med samo tekmo ni mogel posumiti, da se bo omenjena kršitev pojavila, saj mora biti osnova za izvedbo tekme pravičnost uradnih oseb. Poleg tega pa so vse tekme snemane.
Problem se pojavi, ko želiš vložiti pritožbo na podlagi videoposnetka, kar pa propozicije tekmovanja ne predvidevajo.

Že med samo tekmo je vodja moštva Pomurja imel nekaj manjših pripomb na delo zapisničarske mize na rezultat na semaforju, kar pa je časomerilec opravičeval s tehničnimi težavami semaforja (beleženje dvojnega zadetka, zato se ob naslednjem zadetku ni spremenil rezultat na semaforju, brez da bi na to opozoril gostujočo ekipo).
Vendar temu nismo polagali velike pozornosti, saj smo bili mnenja, da se podobne zadeve ne morejo dogajati, ravno iz razloga, da so tekme snemane.

V RK Pomurje se namreč ne moremo znebiti občutka, da je šlo za namerno potezo domačih uradnih oseb, da bi preprečili visoko vodstvo gostov, saj je morala biti akcija usklajena med zapisničarjem in časomerilcem in s tem tudi namerna.

Sigurno pa bodo morali tudi na tekmah v 2. državni ligi uvesti delegate, ki bodo, kljub nekoliko višjim stroškom, podobne zadeve preprečili. Sodniki pa trenutno nimajo navodil, da bi morali sami voditi rezultat in so prepuščeni poštenosti domačih zapisničarjev in časomerilcev.

S tako potezo uradnih oseb je pod vprašaj postavljena celotna sezona in napredovanje v 1B, saj bo ena od vpletenih ekip napredovala.

Mogoče pa se je podobna "napaka" zgodila še na kakšni drugi tekmi ekipe RK Ajdovščina ?